Porumbeii Jucatori baltati romanesti
Porumbeii Jucatori baltati romanesti
In ansamblul raselor romanesti, baltatii sunt una din putinele rase cu duble calitati: de zbor si joc si totodata de culoare si care, din pacate a disparut in mare parte din prim-planul raselor prezentate la expozitiile anuale columbofile. O rasa foarte raspandita la noi cu ceva vreme in urma a ajuns in situatia de a fi aproape necunoscuta azi pentru foarte multa lume, desi, nu este una din rasele care ar necesita oarece conditii speciale de crestere, isi cresc foarte bine puii, zboara frumos cu joc si au si un aspect placut dat de desenul specific.
Porumbei Jucatori
Ca origine, literatura columbofila ii mentioneaza ca descendenti din vechile rase de turmani rusesti baltati si exista destule elemente pentru care nu putem avea nici o indoiala c-ar fi asa. Doar ca, avand in vedere unele din caracteristicile lor, respectiv forma capului,care poate fi atat rotunjita, precum la baltatii rusesti, cat si mai alungita, ceea ce nu e deloc caracteristic raselor rusesti considerate a fi la originea baltatilor nostri, cred ca in ascendenta lor intra si o alta rasa veche cu desen specific,respectiv zburatorul Akmani, o rasa veche turceasca pe care o mai putem gasi astazi prin Bulgaria si care se aseamana foarte mult cu unii din baltatii nostri in ceea ce priveste conformatia capului si nu numai.
Sunt porumbei din grupa raselor cu cioc mijlociu si coada lata,nemotati,desi foarte rar scot si pui motati,ciocul e alb,doar la varietatea pe negru putand aparea caniti,ochii sunt deasemenea albi,desi cateodata mai pot aparea si ochi de culoare ciresie-visinie, iar genele alb-rozalii. Talia e mijlocie,cu aripile lungi, purtate fie pe coada fie usor trenate, pieptul larg si bombat iar spinarea usor concava care se termina cu o coada lata purtata orizontal sau usor ridicata. Picioarele pot fi atat neincaltate cat si cu o incaltatura mica ,amanunt care face si diferenta intre cele doua varietati cunoscute: cea de Ploiesti incluzandu-i pe cei neincaltati si varietatea de Bucuresti cu referire la cei incaltati.
Culorile in care se intalnesc sunt negru,rosu,galben si castaniu ori cafeniu,aceasta din urma numai uneori din incrucisarea de negru cu rosu sau galben. In standard se vorbeste si de culoarea vanata,dar din experienta personala,care nu-i tocmai putina,n-am intalnit ori vazut pe undeva vreun exemplar de baltat pe vanat.Desenul specific e acela colorat cu aripile complet albe,barbia alba si incaltatura asemenea,in cazul celor care prezinta asa ceva.
Aceasta ca varianta ideala de desen,in practica intalnindu-se deseori exemplare cu capul breaz,fie in frunte,fie in zona barbiei pana spre ceafa,precum si cu burta alba,din zona de dinaintea picioarelor pana la cloaca sau putem avea exemplare cu capul complet colorat,adica fara acea barbita alba.O alta caracteristica mai veche,astazi practic nemaintalnita decat poate accidental,a fost prezenta chenarelor pe cozile exemplarelor rosii si galbene,intocmai ca la baltatii rusesti.
Zborul baltatilor e unul frumos,grupat, la inaltime medie dar pot urca si la inaltimi mai mari pana aproape de disparitie, avand un joc in linie de 3-5 tumbe, rapid si fara pierdere de inaltime, insa sunt si exemplare care joaca in snururi mai lungi, tot asa cum se pot intalni si exemplare care nu joaca deloc. Uneori se intalnesc exemplare care se inalta de pe casa batand din aripi, asemenea gugustiucului, pana la o inaltime oarecare, de unde vin”morisca” pana la locul de plecare sau chiar pana la pamant,iar asemenea exemplare, din ce-am intalnit de-a lungul anilor,au fost numai de culoare rosie. Cazatorii sunt foarte rari in cadrul acestei rase.
Felicitari pentru site domnule Nistor si sa speram ca or sa vina aproape cat mai multi cunoscatori in ale columbofiliei( in special cei indragostiti de joc) de la care sa putem invata si noi cei mai neexperimentati.
In privinta moriscarului,se intampla ceea ce trebuia sa se intample de mult.Felicitari pentru initiativa si curaj.
Mult succes in continuare
Felicitari pentru sit, era si cazul! Va doresc sa devina situl numarul unu, un sit de referinta pentru rasele romanesti.
Si tema sitului arata bine.
Vasi